Fenntartható építészet:
Peter Vetsch futurisztikus földházai

Bejegyezte: haNga - 2011-07-15 14:07

A svájci Peter Vetsch és a Vetsch Architektur évtizedek óta tervez és készít földbe épített, földdel borított, futurisztikus dombházakat.
A földház tervezésekor olyan organikus lakóhely kialakítására törekednek, ami a lehető legkevésbé módosítja a környezetet – a terephez alakítják a tervrajzot, nem fordítva -, ugyanakkor védettséget nyújt a szélsőséges időjárásváltozások ellen. A hűtés-fűtésre fordított energiafogyasztás a minimálisra csökken, a természetes légkondicionálást a földtakaró oldja meg, télen be-, nyáron kirekesztve a hideget. A nappali helyiségek a déli, a hálószobák az északi oldalra kerülnek, így fordítva a ház előnyére a napszakok változását; a természetes fény beáramlásáról méretes ablakok és a füves tetőbe ágyazott nyílászárók gondoskodnak.
A kupolás, boltíves szerkezetek, amelyek a dombház belsejét uralják és a templomépítészetet idézik, szakrális légkört teremtenek a lakótérben és a vízszintes és függőleges elemekkel ellentétben (a feng shui szerint), elősegítik az életenergia folyamatos áramlását…
Nem tudtam ellenállni ezeknek a csodás, archaikus hangulatú építményeknek, ezért lementettem nektek két tucatnyi képet Vetschék honlapjáról.