Karácsonyra várva: Advent gyertyái

Bejegyezte: haNga - 2011-12-04 11:12

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.
Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila, mert a katolikus hagyományok szerint az advent színe a lila, a bűnbánat és a megtérés jelképe, a koszorú négy gyertyája közül – a meggyújtás sorrendjében – az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik, a közelgő ünnepet szimbolizálva: rózsaszín.
A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykort (forrás: wikipédia)

Advent második vasárnapjára elkészült  az én kompozícióm is : ) Az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva – mire meggyújtottuk a második gyertyát, kezdett megszáradni és széthullani a koszorú -, néhány szimbolikus fenyőágat használtam körítésnek, amelyeket időközben ki tudok cserélni. Egy fenyőtoboz, szárított narancsszeletek teszik teljessé a képet, a szegfűszeggel dekorált mandarin pedig a “karácsonyi” illatról gondoskodik. Voilá!

csinald-magad-adventi-koszoru-nagyitas-net-1.jpg

csinald-magad-adventi-koszoru-nagyitas-net-2.jpg